Bezpečnejšie surfovanie pomocou doplnku Flagfox

Flagfox detekuje, v ktorej krajine sa nachádza server, na ktorom si aktuálne prezeráte webové stránky. Zvládne však oveľa viac.

Naozaj už dlhé roky existuje pre užívateľov browsera Firefox veľmi zaujímavý doplnok. Ten detekuje, v ktorej krajine sa nachádza server, na ktorom si aktuálne prezeráte webové stránky. Zvládne však oveľa viac. Chybou je, že o ňom vie len veľmi málo ľudí. Poďme si Flagfox predstaviť.

K čomu je to dobré?

Ani ten najlepší antivírusový program vás úplne neochráni pred podvodníkmi, ktorými sa to v hlbinách internetu len tak hemží. Počítačoví hackeri, piráti a podvodníci v dnešnej dobe dokážu vytvoriť veľmi vydarené kópie známych webových stránok, vďaka ktorým nachytajú a následne podvedú mnoho užívateľov. Jednu vec však nemôžu len tak ľahko zamaskovať – reálnu lokáciu servera, na ktorom podvodná stránka beží. Môžete sa pozerať napríklad na dokonalú repliku obľúbeného portálu Amazon, avšak ak zistíte je na hosťovaní dajme tomu v Tadžikistane, nie je sem rozhodne vhodné vkladať akékoľvek osobné dáta. A už vôbec nie cez tento profil nakupovať. Ako však skutočnú lokáciu serveru zistiť? Pomôže vám doplnok pre prehliadač Firefox s názvom Flagfox.

Ako funguje Flagfox? Ako súkromný detektív

Je to pravda, tento add-on prevedie všetku detektívnu prácu za vás: odhalí, kde sa reálne server nachádza a okamžite vás na to upozorní jednoduchým spôsobom – umiestni na koniec riadku, do ktorého zadávate URL adresu, vlajku tejto krajiny.  Po umiestnení kurzora myši na vlajku sa zobrazí krátka informácia s názvom domény, IP adresou a informáciou, v akej krajine je server umiestnený.

Vybrali sme si známu sociálnu sieť, ako predmet nášho skúmania. Vpravo v URL riadku sa nám zjavila írska zástava

Ak sa umiestnenia servera a domény rozchádzajú (doména je napríklad slovenská, ale hosting je v Amerike), zobrazí sa upozornenie. Vtedy je potrebné zbystriť pozornosť. Po kliknutí ľavým tlačidlom myši na vlajku dôjde ku kompletnému výpisu o webe (vrátane znázornenia umiestnenia servera na mape sveta). Najzaujímavejšie je asi zobrazenie servera na mape.  To síce nie je práve nevyhnutná vec, ale vyzerá skrátka efektne. Na zobrazenie sa používa systém GoogleMaps.

Zobrazenie umiestnenia servera v GoogleMaps je naozaj efektné a zaujímavé sú aj informácie pod mapou

Poďme však naspäť k ikonke vlajočky v riadku s URL. Kliknutím pravým tlačidlom myši sa zobrazí kontextové menu, kde sú k dispozícii online služby (ako Geotool, Whois, Alexa, SiteAdvisor, WOT, Xmarks, Google prekladač, Ping, informácie o vás samotných, možnosť skrátiť odkaz pomocou Tiny URL či možnosť kopírovať IP adresu).

Virus Scan – skvelý pomocník na detegovanie útoku

Veľmi dobrým nástrojom je Virus Scan. Odhalí vám, či bola doména napadnutá nejakým útokom a ako bol incident vyriešený. Aktivovať je možné aj ďalšie služby ako Wikipédiu, Google, Traceroute atď. Služby je možné spúšťať skratkami. Ak vás zaujíma, či je to presné, tak vedzte, že Flagfox určuje aktuálnu pozíciu servera, ku ktorému ste pripojení a neskúma len krajinu príslušnej domény. Vlajočka sa objaví na každej webovej stránke, ak na ňu kliknete, zobrazia sa vám v novej záložke podrobné geografické informácie o danom webe.

SSL Server test – bonus k doplnku Flagfox

Zo všetkých bonusových doplnkov k Flagfox nás zaujal SSL Server test.  Ten patrí do projektu SSL Labs od bezpečnostnej firmy Qualys a je dlhodobo považovaný za štandard pre testovanie úrovne bezpečnosti webového servera a nastavenie SSL certifikátu. Služba je bezplatná a vykonáva hlbšiu analýzu konfigurácie zabezpečenia webového servera. Výsledkom testu je ohodnotenie na škále F až A alebo A +, vrátane podrobných detailov nastavení SSL certifikátu a tiež servera. Výsledky testu obsahujú informácie o problémoch a zlých nastaveniach, vrátane informácií ako zabezpečenia serveru vylepšiť.

Pri testovaní úrovne bezpečnosti webového servera bola sociálna sieť ohodnotená známkami B
No existuje množstvo stránok (vrátane slovenských) s hodnotením A+ . Môžete začať testovať.

Foto: autor