Starlink beta testovanie je otvorené, no stojí až 99€ mesačne

SpaceX oficiálne spúšta službu Starlink. Na Slovensku bude dostupná od budúceho roka, no jej cena odradí väčšinu tuzemských záujemcov.

Starlink je veľmi ambiciózny projekt spoločnosti SpaceX, na ktorej čele stojí Elon Musk. Minulý týždeň bol tým, ktorí o túto službu prejavili záujem, odoslaný hromadný email, informujúci o začiatku verejného beta testovania tejto služby. Oficiálny názov testovania znie Better than nothing beta (prekl.: Beta, ktorá je lepšia než nič). Záujemcov o Starlink beta testovanie zarazila obstarávacia cena aj mesačný poplatok za internetové pripojenie. Vieme všetky detaily!

SpaceX StarLink - Aké rýchlosti ponúka internet od Elona Muska?
Zdroj: Starlink

Starlink beta testovanie je naozaj lepšie než nič

SpaceX už na obežnú dráhu dostal takmer 900 satelitov Starlink a v lete informoval o tom, že nezáväzne záujem prejavilo 700 000 Američanov. Ak skúsime odhadnúť celosvetový počet ľudí, ktorých Starlink zaujal, tak sa môžeme pozerať aj na 1,5 milióna potenciálnych platiacich zákazníkov. To na SpaceX vytvára nátlak, aby službu spustili čo najskôr.

Better than nothing beta bude do konca roka dostupná iba v Kanade a USA, no celosvetovo by sa mala spustiť počas budúceho roka. Prísľubom pritom zostáva to, že Starlink je určený prednostne pre tých, ktorí nemajú inú možnosť. Môžeme teda takmer s istotou povedať, že najlepšie pokrytie bude zo začiatku na samom severe Severnej Ameriky, keďže táto oblasť je známa svojou rurálnou povahou.

Čo získate za 99€ mesačne?

Ak máte záujem, treba sa pripraviť na mastnú cenovku. V prvom rade si potrebujete zaobstarať Starlink Kit, ktorého cena je až 499€ a obsahuje router, používateľský terminál pre pripojenie ku satelitom a tripod, na ktorý ho pripevníte. To však nie je všetko, okrem Starlink Kitu musíte platiť mesačný poplatok 99€ za pripojenie k internetu. To znamená, že prvý rok používania Vás bude stáť takmer 1 700€ a každý ďalší rok 1 200€. To sa môže zdať ako veľa v našich končinách, no v zámorí je to len o niečo viac ako priemerná cena internetu.

Čo teda za takúto sumu dostanete? V podstate nestabilné pripojenie, ktorého rýchlosť bude oscilovať medzi 50 Mb/s150 Mb/s s odozvou od 20ms po 40ms.

„Ako už viete povedať z nadpisu, snažíme sa znížiť Vaše očakávania. Rýchlosti aj odozva budú obmedzené počas niekoľkých najbližších mesiacov. Tiež sa vyskytnú krátke obdobia, kedy pripojenie nebude vôbec dostupné.“

Informuje tím Starlink v oficiálnom hromadnom emaile