Sú mozgové implantáty dnešnou realitou?

Vedci zo Stanfordskej univerzity dosiahli veľký úspech. Muž, ktorý je takmer celý ochrnutý, vďaka nim dokáže znovu komunikovať.

Ako spoločnosť nás už veľmi dlho fascinuje myšlienka splynutia s technológiami. Niektorí túto realitu zásadne odmietajú a iní sa nevedia dočkať, kým budú mať možnosť vložiť si do tela rôzne technologické implantáty. Viete však, kto by takúto realitu ocenil najviac? Ľudia, ktorí bez nej nedokážu plnohodnotne fungovať. Nedávna štúdia úspešne demonštrovala, ako dokáže mozgový implantát dať mužovi, ktorý je takmer celý ochrnutý, možnosť znovu efektívne komunikovať s okolitým svetom.

Zdroj: Shenoy Lab

Štúdia, ktorá riešila mozgové implantáty

Tím vedcov, ktorých viedol profesor zo Stanfordskej univerzity, Krishna Shenoy, spolupracoval s 65-ročným mužom, ktorý je ochrnutý takmer na celom tele. Pomocou snímačov, ktoré mu implantovali do mozgu, monitorovali jeho nervovú aktivitu v centrách, ktoré sú zodpovedné za písanie. Pomocou algoritmu tieto nervové impulzy v reálnom čase premenili na písmená. Pomocou tejto metódy sa spomínanému mužovi podarilo písať rýchlosťou až 90 písmen za minútu, čo je násobne viac než doterajší rekord 40 slov za minútu, ktorý sa podarilo dosiahnuť odlišnou metódou.

„Štúdie ukazujú, že pri odlišných postupoch dokáže subjekt pracovať so slovníkom o veľkosti približne 50 slov. Naša metóda je zásadná aj preto, lebo subjekt nie je takmer nijako obmedzený. Dokáže skomponovať akékoľvek slovo, aké pozná, a vysporiada sa s takmer každou situáciou, do ktorej sa môže v živote dostať.“

Krishna Shenoy

Je dôležité túto metódu ďalej testovať

Táto metóda dokonale vyhovovala mužovi, ktorý ju testoval. Dokonca sa ukázalo, že bol schopný komponovať slová rovnako rýchlo ako jeho rovesníci, ktorí použili smartfón. Otázkou však zostáva, či by táto metóda fungovala aj pri iných ľuďoch? Výskumníci využili fakt, že tento muž vedel písať. Ak ale niekto kvôli hendikepu nikdy nebol schopný naučiť sa písať, táto metóda by pravdepodobne nefungovala. Aby sa tieto domnienky potvrdili, budeme potrebovať viac testov s rôznymi subjektami. Autori štúdie sa však zhodli na tom, že táto technológia je pripravená na to, aby bola prenesená do komerčného sveta a začala sa používať.