Nadstavba OxygenOS od OnePlus končí. Aké sú plány čínskeho výrobcu?

Ak si používateľ zariadenia OnePlus či Oppo a mal si rád ich operačné systémy, nezúfaj. Spoločnosť prichádza s riešením.

OnePlus nedávno oznámilo, že plánuje zrušiť OxygenOS. Ide o operačný systém, ktorý spoločnosť používa už od roku 2015. Na jeho miesto však dorazí „Unified and Upgraded Global Operating System“ (zjednotený a vylepšený globálny OS).

Nový operačný systém zároveň nahradí aktuálny ColorOS od Oppo. Okrem tejto zmeny spoločnosť nevydala ani OnePlus 9T či OnePlus 9T Pro. OnePlus túto tradíciu porušilo už pri rade 8, kedy vydalo len model 8T, no verziu Pro už nie.

Bude náhrada adekvátna? O čo prídeme a čo naopak ostane?

Pete Lau potvrdil, že OnePlus nahradí OxygenOS už v tomto roku. OnePlus a Oppo už zdieľajú kódové základne v OxygenOS 12 a ColorOS 12, no tá bude tvoriť od Androidu 13 jeden operačný systém.

OnePlus OxygenOS
OxygenOS, zdroj: ScreenRant.com

Nedávne oznámenie zdôrazňuje, že Unified and Upgraded Global Operating System nebude odklonom od OxygenOS. Namiesto toho Lau vysvetľuje, že:

Verím, že jednotný operačný systém si zachová DNA OxygenOS, ktorý mnohí z vás tak milujú. Zároveň si myslím, že nový OS vám ponúkne celkovo vylepšený zážitok.

Pete Lau – CEO OnePlus

OnePlus zároveň uvádza, že jeho ďalšia vlajková loď bude uvedená na trh s „novo integrovaným operačným systémom“ ešte v tomto roku. Typicky OnePlus vydáva „T“ smartfóny každý október alebo november. Prvý smartfón z tejto vylepšenej rady bol vydaný ešte v roku 2016 – OnePlus 3T.

OnePlus 3T - Snapdragon 821, 6 GB RAM, 3 400 mAh | TECHBOX.sk
OnePlus 3T, zdroj: OnePlus.com

Uvidí sa, či sa OnePlus vráti k dvojročným vydávaniam vlajkových lodí smartfónov. OnePlus však napriek absencii modelov T pri rade 9 uviedlo na trh model OnePlus 9RT. Ide však o smartfón, ktorý nie je dostupný na všetkých trhoch.

OnePlus OxygenOS
OnePlus 9RT, zdroj: LiveMint.com

Model 9RT je výborne vybavený smartfón s 6,62“ 120 Hz AMOLED displejom, Snapdragonom 888 5G, až 12 GB pamäte RAM, 50 Mpix fotoaparátom s OIS či 4500 mAh batériou s rýchlym až 65 W nabíjaním.

14 Reasons Why OxygenOS on OnePlus Nord is Better Than Stock Android
OxygenOS, zdroj: NDTV.com

OnePlus navyše sľubuje, že bude aktualizovať aj existujúce zariadenia mimo OxygenOS. V súčasnosti zostávajú detaily neodhalené. Zdá sa, že smartfóny OnePlus dostanú „integrovaný operačný systém“ s Androidom 13 koncom roka 2022.