Tenisky Adidas 4DFWD sa stali symbolom budúcnosti behania

Adidas 4DFWD je ďalšou kapitolou ságy Adidas o vytvorení responzívnej medzipodrážky tenisiek z čistého vzduchu, a to doslova.

Začala sa ďalšia kapitola v dizajne a funkčnosti bežeckých topánok. Vďaka 3D tlači sa objavili tenisky, ktoré vám pomôžu zrýchliť. Majú podrážku zo vzduchu!

Technológia 3D tlače Adidas 4DFWD v prospech behu

Pozorným divákom počas sledovania Olympijských hier v Tokiu neunikol detail, že niektorí športovci sa pri vyhlasovaní výsledkov na pódiu objavili v neprehliadnuteľných bielo-červených teniskách. Tie zaujali svojou netradičnou, štruktúrovanou, miestami až priehľadnou podrážkou. Jedná sa o nový model tenisiek s komplikovaným názvom 4DFWD. Skratka upriamuje pozornosť k technológii 4D a pohybu vpred (forward). Za teniskami stojí niekoľko rokov práce, testovanie v bežeckej komunite a analýza bežeckých dát. Najmä však snaha urobiť z behania čo možno najpríjemnejšiu aktivitu, ktorá bude nielen profesionálnych bežcov čo najmenej namáhať a bude naopak slúžiť v ich prospech.

Podrážka zo vzduchu

4DFWD nie je prvou bežeckou obuvou Adidas s 3D tlačou. Tenisky Adidas 4D Run 1.0 používali rovnakú technológiu, ale táto nebola ovládaná tak dobre. 4DFWD. 4D Run 1.0 boli skôr testovacími topánkami na beh, aby sa zistilo, či je výrobný proces možné rozšíriť až na komerčnú úroveň. Zatiaľ čo Adidas 4DFWD sú tu na to, aby predviedli skutočný potenciál medzipodrážok s 3D tlačou. 4DFWD je ďalšou kapitolou ságy Adidas o vytvorení responzívnej medzipodrážky z čistého vzduchu, a to doslova: výrobná technológia Digital Light Synthesis, ktorú vyvinula spoločnosť Carbon, používa digitálnu projekciu svetla, optiku prepúšťajúcu kyslík a programovateľné tekuté živice Carbon na vytvorenie funkčnej medzipodrážky.

Netrvalo dlho a Adidas 4DFWD vyhrali v kategórii „Najlepšie bežecké topánky“ na T3 Awards 2021!

Tenisky Adidas 4DFWD, ktoré vás „tlačia“ vpred

Model 4DFWD obsahuje funkčné recyklované materiály Primegreen a recyklovaný materiál tvorí aj polovicu vrchnej časti topánky. Mriežková konštrukcia je vyrobená z 39% materiálu na biologickej báze. Čo je ale najdôležitejšie – mriežková štruktúra medzipodrážky bola špeciálne upravená tak, aby sa pri dopade na zem stlačila dopredu, a pomohla tak bežcom minimalizovať stratu rýchlosti. Výsledkom je, že sa maximálna brzdná sila zníži o 15%, pretože medzipodrážka presmeruje tieto nárazové sily pri dopade do pohybu vpred. Pri každom kroku tak topánka športovca akýmsi spôsobom vykopne dopredu, čím sa zväčší aj jeho bežecký krok a zvýši ekonomickosť behu. Pre zaujímavosť, v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Adidas 4D Run 1.0 generuje model Adidas 4DFWD pri vertikálnom zaťažení v podmienkach mechanického testovania trikrát väčší pohyb dopredu.

Beh ako na obláčiku

Okrem olympijského červeno-bieleho variantu, ktorá vzdala hold hostiteľskej olympijskej krajine, predstavila spoločnosť Adidas do sveta aj snehobiely variant s tromi čiernymi pruhmi alebo kombináciu čiernej a svietivo zelenej farby s názvom Hero Core Black. Na trh sa dostáva tiež nový model Adidas 4DFWD PULSE, ktorý kombinuje technológie 4D a EVA. Zaisťuje tak čo možno najjemnejší dopad pri každom kroku. Navyše, trojvrstvový zvršok zo sieťoviny bol pri modeli 4DFWD PULSE navrhnutý s cieľom, aby plynulo podporoval pohyb nohy v smere pohybu. Vďaka dokonalosti tlače presne kopíruje terén a je skvelou voľbou pre pohodlný beh. A to práve vďaka použitej medzipodrážke EVA a šikmej päte, ktorá zlepšuje absorpciu nárazu. Tento jedinečný dizajn zaručuje pri dopade hladký prechod z päty dopredu.

Foto: Adidas