HTC Vive Cosmos – VR aj AR a vymeniteľné kryty

HTC predstavuje nový headset, ktorý kombinuje VR a AR. Nazýva sa Cosmos a je modulárne konfigurovateľný.

VR headsety od HTC kráčajú zvláštnou cestou. Sú príliš drahé pre bežného entuziastu, nie dostatočne dobré pre profesionálne industriálne využitie a aj napriek tomu sú súčasťou SteamVR ekosystému. HTC Vive Cosmos sa tejto cesty drží, no prináša zaujímavé zmeny.

vive-cosmos-series-pr
Zdroj: HTC

Oznámený minulý rok

HTC Vive Cosmos bol konzumentom prvýkrát predstavený na CES 2019. Najväčšou inováciou sú modulárne kryty headsetu, ktoré zákazníkovi ponúkajú rôzne spôsoby využitia. Jedným z takýchto krytov je napríklad externý snímač pohybu, ktorý, ako názov napovedá, sníma pohyb používateľa pomocou vlastných kamier alebo v spolupráci s rozmiestnenými senzormi v miestnosti. Dá sa zaobstarať samotný za asi 180 € alebo ako balíček aj s headsetom Cosmos za približne 800 € (poznámka redakcie: ceny sú len orientačné, keďže oficiálny cenník pre náš trh nie je k dispozícii) už v tomto kvartáli.

XR – kombinácia VR a AR

VR znamená „virtuálna realita“ a AR znamená „augmentovaná realita“. Ich kombinácia sa nazýva XR a je to napríklad premietanie Vášho okolia do virtuálnej reality, no dá sa využiť rôznymi spôsobmi. XR modul od HTC pripomína drahšie headsety od konkurencie, ako je napríklad Varjo. Modulárna časť prinášajúca XR bude však zo začiatku dostupná len pre vývojárov.

Cosmos Play je ideálny pre bežné denné VR hranie

Lacnejšie prevedenie Cosmos headsetu vo verzii Play bude tiež dostupné. S obmedzenou funkcionalitou je vraj určené predovšetkým bežnému nekompetitívnemu hráčovi. Okrem toho HTC prekvapilo so svojím projektom Proton – tenké okuliare, ktoré v budúcnosti budú prinášať zmiešanú realitu na mobilné zariadenia. Dostupnosť projektu Proton však zatiaľ nie je známa.