Pokuta 5 miliónov eur. Na čom pochybil Apple tentokrát?

Apple to opäť pokašľal. Je spoločnosť skúpa alebo len múdra?

Holandský dozorný orgán spotrebiteľov udelil spoločnosti Apple pokutu 5 miliónov eur za to, že nevykonala dostatočné zmeny vo svojich App Store pravidlách. Sú totiž v rozpore s hospodárskou súťažou voči poskytovateľom zoznamovacích aplikácií.

Po tomto zistení v auguste minulého roka vydal Úrad pre spotrebiteľov a trhy (ACM) príkaz spoločnosti Apple, aby aktualizovala svoje pravidlá obchodu s aplikáciami. Dôvodom bol fakt, že chce, aby poskytovatelia zoznamovacích aplikácií mohli používať aj iné platobné systémy, ako je systém Apple.

Apple kľučkuje, no úrady sú nekompromisné

Minulý týždeň spoločnosť Apple v reakcii na ACM aktualizovala svoje pravidlá obchodu s aplikáciami. ACM však odvtedy zistilo, že tieto zmeny sú neuspokojivé.

Apple will finally let devs tell users about non-App Store purchase options  | Ars Technica
App Store, zdroj: TheGuardian.com

Podľa ACM spoločnosť Apple naďalej bráni poskytovateľom zoznamovacích aplikácií, aby mohli voľne používať iné platobné systémy, než je vlastný systém spoločnosti Apple.

Momentálne môžu poskytovatelia zoznamovacích aplikácií len vyjadrovať svoj ‚záujem‘. Apple navyše postavil niekoľko prekážok pre poskytovateľov zoznamovacích aplikácií voči používaniu platobných systémov tretích strán.

– ACM

ACM vysvetlil, že aktualizované pravidlá spoločnosti Apple stále vyžadujú, aby zoznamovacie aplikácie získali povolenie z App Store predtým, ako budú môcť poukázať na platobné systémy tretích strán.

Apple will cut App Store fees by half to 15% for small developers
Tim Cook, zdroj: CNBC.com

Dodal, že Apple naďalej umožňuje vývojárom iba ponúkať platobný systém tretích strán v aplikácii alebo nasmerovať používateľov na vonkajšie platobné systémy, pričom vývojári nemôžu poskytnúť svojim používateľom obe možnosti.

Pokuta, ktorá môže byť až 50 miliónov eur

Vo svetle týchto zistení ACM udelila spoločnosti Apple pokutu 5 miliónov eur. Okrem iného spoločnosti nariadila, aby tieto problémy vyriešila do týždňa. Ak Apple zmešká tento termín, dostane dodatočnú pokutu 5 miliónov eur za každý týždeň, ktorý naďalej nespĺňa štandardy ACM.

Apple's FaceID: Get ready for 'big data' to get even bigger | TheHill
Logo Apple, zdroj: TheHill.com

Maximálna výška pokuty sa tak môže vyšplhať až na hranicu 50 miliónov eur, uviedol dozorný orgán. Pokiaľ si vezmeme fakt, že Apple je na špičke rebríčka najbohatších spoločností sveta, sú to pre nich len drobné.

Sudkyňa varila Tima Cooka v procese Apple vs Epic | Sector.sk
Epic Games VS. Apple, zdroj: MarketWatch.com

Minulý týždeň spoločnosť Epic Games opäť tvrdila, že App Store je monopol. Predložila súdne dokumenty obviňujúce spoločnosť Apple z vylúčenia konkurentov z distribúcie aplikácií pre iOS a platobných riešení v aplikácii pre digitálny obsah s cieľom získať väčší podiel na trhu.