Takto vyzerá vertikálna farma. Používa o 95% menej vody

Príde Vám farmárčenie nudné? Táto vertikálna farma nudná určite nie je a dokonca nám pomôže zachrániť našu planétu pred globálnym suchom.

Agrikultúra je pre ľudí dôležitá, pretože nám zabezpečuje veľkú časť potravy. Počas posledných desaťročí sa však toto odvetvie v podstate zastavilo. Už dlhšie sme v agrikultúre nevideli nejaký väčší technologický posun. Horšie je však to, že práve agrikultúra je zodpovedná za 70% všetkej vody, ktorú celosvetovo každý rok spotrebujeme, hovorí OECD. To by sa však mohlo zmeniť s nástupom technologicky inovatívnych vertikálnych fariem. Jedna vertikálna farma už stojí a spotrebúva až o 95% menej vody než klasické polia.

Zdroj: Bowery

Ako vyzerá vertikálna farma?

Nachádza sa v interiéri, používa umelé osvetlenie, nepoužíva pesticídy, neovplyvňuje ju počasie, je vybavená technológiami na monitorovanie rastlín a používa len zlomok vody oproti bežným poliam. Zatiaľ jeden funkčný exemplár stojí v New Jersey a ich výsledky sú ako z rozprávky. Keďže sa rastliny nachádzajú v interiéri, tak dokážu rásť 365 dní v roku bez ohľadu na ročné obdobie alebo počasie.

Zdroj: Bowery

V podstate sa takáto farma trochu podobá na inteligentné kvetináče, ktorým sme sa venovali v tomto článku.

Prečo dáva vertikálna farma zmysel?

Možno rozmýšľate nad tým, v čom je takáto farma až tak pokroková. A momentálne sa nám nemusí zdať podstatné investovať do takéhoto projektu, no treba pamätať na to, že podľa expertov minieme ročne o 1% viac vody ako predchádzajúci rok. A k tomuto postupnému zvyšovaniu spotreby vody dochádza už od roku 1980, takže oproti roku 2000 tento rok minieme o 20% viac pitnej vody. V kombinácii s globálnym otepľovaním a lokálnymi nedostatkami vody, ku ktorým dochádza napríklad v Afrike, Brazílii ale aj USA, je toto tempo dlhodobo neudržateľné.

Zdroj: Bowery

Pre účel demonštrácie si predstavte, že bežné pole by sme dokázali celý rok udržovať s použitím dvojlitrovej fľaše vody. Toto pole by bolo schopné dať úrodu len raz počas sezóny a množstvo zožatej úrody nepredvídateľne ovplyvňujú škodlivé živočíchy a faktory počasia.

Na druhej strane sa prezentuje možnosť vertikálnej farmy, o ktorej je tento článok. Tá by na rovnaké množstvo úrody potrebovala iba jeden deciliter pitnej vody, no vzhľadom na to, že rastliny sa nachádzajú v plne kontrolovanom prostredí, by straty spôsobené škodcami a počasím v podstate neexistovali.

Budú takéto farmy v budúcnosti bežné?

Ako sme už spomenuli, všetko smeruje k potrebnej zmene. Vody môžeme spotrebovať len určité množstvo a jedla budeme potrebovať čím ďalej, tým viac. Bowery, spoločnosť zodpovedná za spomínanú vertikálnu farmu, dokonca predpokladá, že do roku 2050 budeme ročne potrebovať o 70% viac jedla. Tiež tvrdia, že ich farma je až 100krát efektívnejšia ako klasické polia a že sa blížia k riešeniu tohto globálneho problému.

Dnes však (podľa verejne dostupných informácií) stojí len jeden prototyp takejto farmy a nie sú žiadne plány na stavbu ďalších. Ten sa nachádza v bližšie nešpecifikovanej industriálnej časti New Jersey v USA a vstup do neho majú len zamestnanci.